Echo House

Realization May 24, 2010

PROJECT TYPE

LOCATION

Westside, Colorado Springs

PROJECT COMPLETION

2010

ABOUT THE CLIENT

The Echo House is an in-depth re-imagining, and total remodel of, an existing, awkward foreclosure with fabulous mid-century bones.

Architect’s Makeover

Ryan Lloyd (founder of Echo Architecture) was client, designer, and contractor for the extensive remodel of this 1952 mid-century modern house on a 2-acre site within walking distance of Old Colorado City and Garden of the Gods. When purchased the home was a 2-bedroom, 3,200 square foot mess with 7’ high ceilings throughout, and a kitchen with no natural light. Now the house is a light-filled, 4-bedroom + office, 2,900 square foot home.

The interior of the home was gutted down to the studs. The layout of the home was completely reversed moving the entry, living area, office, dining room, and kitchen to the upper level and converting the ground level to family room and 4 bedrooms. The existing ballasted roof over the family room was converted into a roof deck accessed from a 9’ wide insulated glazed overhead door in the dining room. With Colorado Springs’ beautiful weather and limited bug population this allows for indoor/outdoor living many months of the year. A poorly constructed infill “exercise room” was demolished, filling the Family Room with natural light and creating the perfect space for a ping-pong patio.

BEFORE + AFTER

“Architecturally, your house is bad ass.”

Confused hiker accidentally trespassing in the homes backyard

The exterior of the home was updated as well. All of the windows were replaced with new, Low-E, insulated aluminum windows. Vinyl siding had been added over the original cedar shake siding. This was removed and a new slatted cedar rain screen was added. Cedar guardrails and cedar decking were added as well. The original Manitou Pink stone remains in place and is a great reminder of the region and the history of the home.

A majority of the demo material was reused in the reconstruction. Federal and City rebate money was used to install a solar water heater on the roof that heats both the domestic water and the radiant baseboard heaters, significantly reducing fossil fuel usage. Transoms were added above all of the 2nd story windows allowing for passive solar heating in the winter (the original large roof overhangs shield the windows from excessive heat gain in the summer). The ceiling is insulated with spray foam insulation. Energy Star appliances and light fixtures were installed throughout, and the interior is filled with natural materials providing the home with a modern but warm look and feel.

Photographs by Noel Black