Blush Dry Bar Salon

Realization May 22, 2017

PROJECT TYPE

LOCATION

Ivywild, Colorado Springs

PROJECT COMPLETION

2017

ABOUT THE CLIENT

Blush Dry Bar Salon is a blow dry bar and beauty lounge nestled in the quaint Ivywild Neighborhood of Colorado Springs. Housed in an 1,170 s.f historic single-story brick building, the exterior had been painted over a number of times and the interior, with a hodgepodge of renovation attempts, had been neglected for decades and was crying for an update to contend with the upcoming neighborhood revitalization.

Sculptural + Multifunctional

Although the existing space was being utilized as a salon, the layout did not deem appropriate for the new programming needs. Working within the financial means of the entrepreneurial business owner, we set to work around as much of the existing interior structure as possible while reviving historic charm as appropriate. The Private spaces (break, lash, bridal consultation, and toilet rooms) area located towards the back, within rooms already existing; Public space (bar, styling, and reception) is located front and center in the main open area.

Bar service within a salon or beauty lounge environment has been a growing trend and proved to be at the heart for the function of this particular space. The primary design element is a custom, white, sculptural bar adorned with accents of brass. This fundamental feature grounds the space, orients the customer, and provides the bartender and stylist with all tools needed within arms reach, while providing an elegant system of displaying product and merchandise.

Having the ability to collaborate with the Client’s brand identity and graphic designer (Schmid Studio), allowed for a strong brand presence and cohesive client experience. A palette of blush hues and floral pattern, recognizable from the salon menus and business cards at check-in, set the softened tone from the entry. Concrete tile, in varying shades of a dusty rose, draw the eye through the space; solid brass plate trims doorways and creates thresholds into each ‘zone’, progressing from public to private. Solid maple floors carry warmth throughout and pleasantly contrast to the sea of white, while nostalgic hexagon mosaic tiles play off the historic brick walls in the ‘wet’ areas.

Photographs by Richard Seldomridge